TUOTTEET - Akut

Uutta: Lyijyakkujen ostajan ABC 

Aurinko- tai invertterijärjestelmän akusto muodostaa sen "sähkövaraston" mitä sinulla on käytettävissäsi. Mikäli käytät mökkiäsi harvoin on usein kannattavampaa panostaa hieman isompaan akustoon ja vastaavasti säästää hankkimalla hieman vähemmän aurinkopaneeleita tai ainoastaan pienen tuulimyllyn, joka täyttää "varastosi" kunnes tulet seuraavan kerran mökille.

Mikäli käytät mökkiäsi säännöllisesti ja pitkät ajat, ei suurikaan akusto yksin riitä takaamaan jatkuvaa energian saantiasi. Tänä päivänä ei vielä löydy edullista tekniikkaa, millä voisi varastoida suuria määriä sähköenergiaa. Akkuteknologia on tehoonsa nähden aika kallis menetelmä, mutta paremman puutteessa on vain mitoitettava akustonsa sopusuhtaisesti energiajärjestelmänsä muuhun kokonaisuuteen. Mökin yhtäjaksoinen käyttö vaatiikin jatkuvaa ja varmaa sähköntuotantoa, siten että tuotanto vastaa kulutustasi. Tuotannon voi hoitaa suuremmalla määrällä aurinkopaneeleja, tuulivoimalla (lämpimästi suositeltavaa) sekä mahdollisesti polttomoottorigeneraattorilla varalähteenä. Tässäkin tapauksessa on akuston oikea mitoittaminen tärkeää. Tällöin saat tuulisina päivinä kaiken tai edes suurimman osan tuulienergiasta talteen eikä generaattorin tarvitse käydä jatkuvasti.

Aurinkopaneeli- ja invertterijärjestelmiin soveltuvat akut eroavat huomattavasti tavallisista starttiakuista siitä, että niiden tulee kestää useita syviä purkauskertoja. Starttiakkua käytettäessä käynnistyksen yhteydessä akusta puretaan virtaa vain 2-5 %, jonka jälkeen akku latautuu välittömästi uudelleen. Mikäli starttiakkua käytettäisiin energian varastoimiseen aurinkopaneeli- ja invertterijärjestelmässä olisi sen käyttöikä varsin lyhyt.

Tavallisimmat syväpurkausakut ovat avoimet lyijyhappoakut paksuilla lyijykennolilla, geeliakut tai AGM-akut.