TUOTTEET - Lataussäätimet

Uutta: OutBackin uudet edulliset 10, 20, 30 ja 40-amppeerin MPPT-säätimet.

Aurinkolataussäädin asennetaan aurinkopaneeli(e)n ja akuston väliin. Se valvoo, että akusto latautuu optimaalisella tavalla; täydellä teholla silloin kun ne tarvitsevat varausta ja sen jälkeen absorptio- ja ylläpitolataus vakiojännitteellä, siten etteivät akut tule yliladatuiksi.

MPPT-säätimet - viiden vuoden takuulla (SmartHarvest-ja Flexmax Micro-malleilla 2 vuoden takuu):


Morningstar Sunsaver MPPT 15

SmartHarvest by OutBack
SCCM10-100 ja 20-100 (10-20A)

OutBack Flexmax Micro
30 tai 40 A MPPT


Morningstar Tristar MPPT
30, 45 tai 60 A

OutBack Flexmax
60 tai 80 A MPPT

PWM-säätimet - viiden vuoden takuulla:


Morningstar Sunsaver

Laadukas piensäädin 12 tai 24 V akustolle.

Morningstar ProStar

15 tai 30 A säädin 12 ja 24 voltin akustoille. Myös 48-voltin malli.

Morningstar Tristar

45 tai 60 A säädin tai keinokuormasäädin.

Morningstar Sunsaver Duo

Kahden eri akuston lataus, esim. käyttö- ja starttiakku.

Morningstar Sunkeeper

Vedentiivis säädin esim. pienveneeseen

Akun eri latausvaiheet:

 

Säännöllisin välein akusto käy läpi nk. tasauslatauksen, jossa akkuhappoja hieman "kiehautetaan" (pientä kuplimista), siten että elektrolyytti sekoittuu. Akkuvahti valvoo, ettei akkujännite pääse laskemaan akuille vahingoilliselle tasolle kytkemällä pois kulutuspiirit. Hyvä lataussäädin on halpa laite, jolla saat kaiken irti aurinkopaneeleistasi ja joka antaa akustollesi mahdollisimman pitkän eliniän.

Erikoissovellus lataussäätimestä on Tristar (PWM-malli), joka on nk. "Keinokuormasäädin" (Diversion Load Controller), joka säätelee akun jännitettä ohjaamalla ylijäämäenergian esim. lämmöksi, sen sijaan että se rajaisi paneeleista tulevan virran. Tämän tyyppisellä sovelluksella voidaan esim. mökillä ohjata muuten poisrajoittuva sähkö lämpimän veden ilmaiseen tuottoon tai mökin kuivanapitolämmitykseksi.

Lue lisää PWM- ja MPPT-tekniikasta, tai katso Morningstar Corporationin yhden tunnin opetusvideo (77 MB, englanniksi)

Kaikki valikoimassamme olevat säätimet käyttävät joko pulssileveyssäätölatausta (PWM*) tai MPPT**-latausta, joka on uusinta tekniikkaa, jossa säädin säätää sekä jännitteen (V) että virran (A) akuston varaustilan mukaan, siten että näitten tulo (V x A = wattia (tehoa)) on mahdollisimman suuri. MPPT-säätimellä voidaan myös käyttää suuria paneeleita tai kytkeä ne sarjaan, jolloin paneeleita voidaan pienemmillä häviöillä sijoittaa kauas akuista.

Säädinmalli valitaan aurinkopaneelien määrän ja koon mukaan, siten että järjestelmäjännite (useimmiten 12, 24 tai 48 V) on muun laitteiston mukainen ja että se kestää paneelien antaman kokonaisvirran (A). MPPT-säätimissä ei ole mitään ylärajaa paneelien määrälle, mutta säädin tarkkailee, ettei akkuun menevä virta ylitä sen kestoa (esim. 15 tai 80 A).

Säätimissä on sisäänrakennettu diodi, joka estää virran karkamasta akuista paneeleille yön aikana.

*) PWM = Pulse Width Modulation, **) MPPT = Maximum Power Point Tracking.