TUOTTEET - Tuulivoima henkilökohtaiseen käyttöön

Pienet tuulivoimalat tuottavat sähkösi aina aktiivisestä mökkeilystä ympärivuotiseen asumiseen verkkosähkön ulkopuolella tai osana valtakunnan sähköverkkoa!

Oletko kyllästynyt siihen, että aurinkopaneelijärjestelmäsi sammuu lokakuussa? Kyllästynyt kantamaan kaasupulloja jääkaappia varten ja polttoainetta generaattoriin?

Panosta tuulivoimaan. Myllyt jauhavat yötä päivää, kesät talvet, hiljaisesti, edullisesti ja toimintavarmasti.


Pieni tuulimylly on oivallinen täydennys nykyiseen aurinkojärjestelmääsi. Kun aurinko ei paista on usein tuulista. Etenkin jos oleskelet mökilläsi myös lokakuusta huhtikuuhun, auringon tuottama sähköenergi jää usein puutteelliseksi, kun valaistuksen tarvekin on suurempi pimeänä vuodenaikana. Tämän kokoinen tuulimylly on myös yksinään, ilman aurinkopaneeleitakin riittävä sekä jääkaapille että valaistukselle, kunhan akusto on oikein mitoitettu. Suurin tuulivoimalamme, SkyStream 3.7 soveltuu ympärivuotiseen asumiseen tai silloin kuin useampi talo tai mökki panostaa yhteiseen energiantuotantoon.

Tuulen energiamäärä on pääasiassa riippuvainen tuulen nopeudesta. Tuulienergia kasvaa tuulen nopeuden mukaan kolmannessa potenssissa. Näin tuulen nopeuden tuplaaminen antaa siis 2³ = 2 x 2 x 2 = 8 kertaa enemmän sähköä. Tästä syystä tuulivoimaloiden valmistajat ilmoittavat mielellään voimalan tehon 10 m/s tuulennopeudella eikä esim. 5 m/s tuulella. Sinun on siis syytä tarkastella mitä myllysi tuottaa keskimäärin sillä keskimääräisellä tuulennopeudella mikä vallitsee juuri sinun mökilläsi.

Pienelle tuulimyllylle (jolle nimellisteho on annettu 10 m/s tuulelle) voit olettaa noin 20 % keskituotannon, kun taas mylly, jonka nimellisteho on annettu 12,5 m/s tuulelle antaa keskimäärin vain noin 15 % nimellistehosta (eli "100 W" mylly antaa keskimäärin 15 W). Tämä pätee vuotuisella tuulen keskinopeudella 6,5 m/s. Koska pienen tuulivoimalan pystytys vie oman aikansa, riippumatta siitä onko se 100 vai 1000 wattin kokoinen, tuulimyllynä kannattaa usein valita astetta isomman saman tien, jotta se riittää tarpeisiin myös vähätuulisempina ajanjaksoina.

Tuulen keskinopeudet Suomessa ovat 7-9,5 m/s Lapin tuntureissa, 6-6,5 m/s rannikolla ja noin 6-7,5 m/s saaristossa.

Tuulivoimalan tulee sijoittaa tuuliseen paikkaan, mieluiten paikkaan jossa ei ole turbulenssia (häirittyä, pyörteistä ilmavirtausta) alla olevan kuvan mukaisesti. Aina tämä ei ole mahdollista, mutta tuulinen sijainti kauempana talosta on suositeltavampaa kuin taloon kiinnitetty tolppa. Jos tuulimylly sijoitetaan ylil 50 m päähän akuista suosittelemme korkeamman järjestelmäjännitteen (24 tai 48 V), jotta johdon ei tarvitsisi olla niin paksu (ja kallis). 24 V mahdollistaa nelinkertaisen etäisyyden ja 48 V kuusitoistakertaisen etäisyyden samalla johtopaksuudella verrattuna 12-voltin järjestelmään. SkyStream tuottaa suoraan 230 V, 50 Hz, jolloin pitkätkään etäisyydet eivät ole esteenä parhaimman, tuulisimman paikan hakemiseen tuulivoimalalleen.