REPS Järjestelmäpaketit

Yksi hajautetun energiantuotannon suurimmista haasteista on yhdistää tarve ja käytettävissä oleva tekniikka taloudellisesti järkevällä tavalla. Eri tarpeisiin esitämme järjestelmäpaketteja, joissa eri tuotteita on yhdistetty tasapainoiseen kokonaisuuteen.

Jokaisen tarve on yksilöllinen ja joskin näitten sivujen eri järjestelmäpaketit kattavan laajan kirjon, eri osia voidaan suurentaa tai pienentää, mahdollisesti yhdistää tuulivoimaan tai generaattoriin. Aurinkopaneeliston kokoa voidaan myös suurentaa, jos ollaan syksyllä myöhään. Kesällä syntyy näin yleensä suuri ylijäämä, joka voidaan ohjata ilmaisena energiana esim. käyttöveden lämmitykseen.

Ole kuitenkin tarkka, että järjestelmän kaikki osat toimivat samalla järjestelmäjännitteellä, eli 12, 24 tai 48 voltilla. Jos olet epävarma, soita meille. Keskustelemme mielellämme eri vaihtoehdoista kanssanne. Uutta ja kehittyneempää tekniikkaa ilmestyy jatkuvasti ja näin ollen juuri Teidän tarpeeseen saattaa löytyä myös eri ratkaisu, kuin täällä esitetyt.

 

Kesäkäyttö

Sinulle, joka käytät mökkiäsi pääosin kesän lomaviikkoina ja kesäviikonloppuisin suosittelemme aurinkopaneelijärjestelmää, etenkin kun paneelien hinnat ovat tulleet alas reippaasti useana vuonna peräkkäin. Kesällä valaistuksen tarve on pieni ja suurimmat sähkönkuluttajat ovat sähköjääkaappi ja satunnainen matkatelevision katselu ja ehkä kannettava tietokone. Akusto mitoitetaan siten, että siinä on riittävästi "varastoa" pilvisten päivien varalta.

Sähkön voi käyttää 12 tai 24 volttina tai voit pienellä invertterillä muuttaa sen 230 V tavalliseksi vaihtovirraksi, siten että voit ladata matkapuhelinta tai tietokonetta käyttäen tavallisia 230 voltin latureita. Jos heti panostat 230 volttiin, suosittelemme että heti alussa valitset 24 tai 48 voltin käyttöjännitteen. Silloin sinulla on nyt tai jatkossa mahdollisuus sijoittaa pienen tuulimyllyn kauas mökiltä, hyvätuuliselle paikalle, josta sitä ei näy eikä kuule, ilman että sinun tuulimyllyn ja akuston välinen kaapeli tarvitsee olla erityisen paksu tai kallis.

Invertterilaturilla voit ladata akuston tehokkaasti bensiini- tai dieselkäyttöisellä aggregaatilla jos sähkönkulutuksesi aika ajoin on suurempi kuin paneelisi tai tuulimylly tuottaa tai akustossa on varastossa.

Ympärivuotinen mökkeily ja kakkosasunnot

Syksyllä ja talvella pelkän aurinkopaneelin tuottama sähkö on usein riittämätön. Tuulivoima tai pieni hiljainen generaattori, joka täydentää järjestelmän voidaan usein liittää paneelien tai jopa vanhan järjestelmäsi rinnalle.

Invertterilaturilla voit käyttää normaaleja 230 voltin A-luokan jääkaappia ja pakastinta, sekä myös muita mukavuuslaitteita, kuten työkaluja, mikroaaltouunia, leivänpaahdinta, vesikeitintä, pölynimuria,  sähköpatjoja ensimmäistä kylmää viikonloppuyötä varten jne. Invertterilaturissa on sisäänrakennettu tehokas laturi, joten generaattorin käydessä akut täyttyvät nopeasti samalla kun käytät generaattorin virran. Kun generaattori sammuu, sähköä tulee katkeamatta samasta jakorasiasta, ilman että sinun tarvii kääntää mitään kytkintä. Jos mökkiä käytetään vielä marraskuussa ja ehkä joku viikko talvella, tämä varmistaa energiantarpeesi ehkä yhdellä kanisterilla polttoainetta kaudessa. Aurinkopaneelit hoitavat kesätarpeen.

OutBackin suuremmat invertterilaturit jaksavat hyvin pyöriittää mm. porakaivopumpun, joten paineveden käyttö mökillä voidaan helposti järjestää. Auringon ylijäämää voidaan akkujen ollessa täynnä ohjata veden lämmittämiseen, sen sijaan että säädin vaan leikkaa ylijäämän pois. 300 litran varaajalla ja REPS:in teettämällä DC-uppokuumentimella voit siis saada lämmin käyttövesi mökille, jota lämmität aurinkopaneelien tai tuulimyllyn ylijäämällä.

230 V voi siirtää ilman suurempia energiahäviöitä ja näin ollen "päivät pitenevät" kun voit vetää sähköä myös saunaan, puuvajaan, aittaan, verstaaseen tai vaikkapa laiturille yhdellä ja samalla järjestelmällä. Valoisaan aikaan voi tehdä ulkotöitä ja illalla voi nauttia normaalista valaistuksesta sisällä tai jatkaa päivää verstaassa, jossa voit käyttää normaaleja sähkötyökaluja hyvässä valaistuksessa.

Ympärivuotinen asuminen ja ympärivuotinen kakkosasunto.

Viimeistään tässä vaiheessa sähkön keskituotannon tulisi ylittää keskikulutuksen. Enää ei aurinkopaneelit tai tuulimylly ehdi viikon aikana täyttää akkuiihin sen, minkä viikonloppuna kulutat. Järkevin vaihtoehto on ilman muuta tuulivoima, sillä jatkuvassa käytössä oleva dieselgeneraattori kuluttaa vuoden aikana huomattavia määriä polttoainetta ja vaatii jatkuvaa huoltoa.

Invertterilaturi, suuria purkausmääriä kestävät syväpurkausakut ja 48-voltin järjestelmäjännite muodostaa usein rungon tällaisille järjestelmille.

Uusiutuvan energian käyttö verkkosähkön rinnalla, akkuvarmennus sähkökatkosten varalta

Jos verkkosähkö on käytettävissä on edullisempaa käyttää sitä kuin rakentaa järjestelmä täysin omatoimiseksi. Energian säilyttäminen (akusto) on vielä niin kallista, ettei akustoa kannata täyttää ja tyhjentää edestaisin. Sen sijaan, voidan sähköverkon rinnalla pitää pientä akustoa, joka pysyy jatkuvasti ylläpitoladattuna ja joka näin kestää pitkään. Akuston ansiosta, akkujännite voidaan pitää "merkinantajana" elektorniikalle, millooin omaa sähköä olisi käytettävissä, jolloin voit käyttää omaa sähköä esim. aurinkopaneeleista verkkosähkön sijaan silloin kun sitä tulee (säästö noin 12 cent/kWh, eli ostetun sähkön hinta). Kun sinulla on ylijäämää, akkujännite nousee taas pykälän, jolloin yksinkertaisella elektroniikalla voidaan ohjata ylijäämä DC-erikoisvastukseen (uppokuumennin), eli sen sijaan, että annat oman energian valua ilmaiseksi tai "puoli-ilmaiseksi" verkkoon, ohjaatkin sen lämpönä omaan käyttövesi- tai lämmitysjärjestelmän tankkiin. Kun käytät enemään kuin tuotat, akkujännite laskee pykälän ja invertterilaturi päästää verkkosähköä taloon. Ostat siis vain alijäämän, mutta otat oman ylijäämän omaan käyttöön. Koska et ikinä syötä sähköä verkkoon, tällainen kytkentä ei myös edellytä verkonhaltijan lupaa.

Sähkönkatkon sattuessa, akusto ja invertterilaturi toimii kuten mökkijärjestelmä, eli voit valita, mitkä kriittiset kuormat (jääkaappi, pakastin, kiertovesipumput yms) jotka jatkavat. Sinulla on sähköä niin kauan kuin akuissa on virtaa ja oma sähköntuotanto täyttää koko ajan akustoa. On myös helppoa kytkeä pieni hiljainen generaattori varalle, jolla nopeasti tarvittaessa täytät akuston jos sähkökatkosta tulee pitkäaikainen.

Aurinko- tai tuulivoiman syöttö sähköverkkoon

Verkkoinvertterillä voit kytkeä oma sähköntuotantosi oman mittarisi jälkeen kiinni verkkosähköön. Akustoa ei tarvita ja laitekokonaisuus on kohtalaisen edullinen. Oma energia menee omaan käyttöön ja jos sinulla on yli- tai alijäämää, ylimääräinen joko ostetaan verkosta tai myydään (tai lahjoitetaan) verkkoon. Järjestelmä vaatii sähköverkonhaltijan luvan (jota yleensä saadaan jos verkkoinvertterillä on tarvittavat sertifikaatit). Koska Suomessa ei ole syöttötariffia, myynnistä saatava korvaus on hyvin vähäistä. Suurin hyöty on sen sähkön osalta, joka menee omaan käyttöön, jolla siis vähennetään ostetun sähkön määrää.

Tällaisen järjestelmän haittana on sähkön käytön ja tuotannon yht'aikaisuuden järjestäminen. Kun omaa aurinko- tai tuulivoimaa on tarjolla, et ehkä käytä sitä (kaikkeaa), jolloin suurin osa valuu ilmaiseksi tai halvalla verkkoon. Sitten kun tarvit sähköä (lämmitys, ruoanlaitto, sähkösauna yms) niin maksat täyden hinnan siitä sähköstä mitä ostat "takaisin" verkosta. Sähkökatkon sattuessa, oma järjestelmäsi ei myöskään tuota (ei saa tuottaa) sähköä, sillä sen pitää kytkeytyä irti verkosta. Näin oma talosi on yhtä pimeä kuin naapurin talot sähkökatkon aikana.